Karitas - delovni čas

Župnijska Karitas ima vsak mesec pisarno odprto na 1. in 3. sredo od 17. do 19. ure. Prosilcev je vse več. Želimo, da bi tudi prejemniki pomoči pomagali drugim na način, ki jim je dosegljiv.

Graditev družbe, ki temelji na solidarnosti, si je slovenska Cerkev na zadnji sinodi postavila kot eno izmed prednostnih nalog. Tako krščanska skupnost kot posamezni vernik naj svojo vero izpričujeta tudi z dejanskimi dobrodelnimi dejanji. V naši župniji je priložnosti za tako delo veliko: mnogo je ostarelih, bolnih, osamljenih, žalostnih, potrtih, odvisnih od mamil, predvsem pa od alkohola, mnogo je razbitih družin, ljudi v duševnih stiskah, revnih. Vsi ti potrebujejo našo pomoč, morebiti samo dobro besedo, samo čas, da jih poslušamo in jim svetujemo, da jih obiščemo na domu ali da jim pomagamo iz finančnih zagat. Služenje drugim, izkazovanje dejanj ljubezni tistim, ki so ljubezni potrebni, bogati tudi nas, zbliža nas z Bogom. Sv. Janez pravi, da samo tisti, ki pozna Boga, pozna ljubezen.

V naši župniji je v okviru karitas že nekaj časa uspešno delovala le skupina za pomoč starejšim in bolnim, ki je nadaljevala s svojim karitativnim delom vse preteklo pastoralno leto. Z obujanjem druge karitativne dejavnosti pa smo pričeli v začetku preteklega pastoralnega leta. Izmed članov župnijskega pastoralnega sveta se nas je sedem odločilo za delo v karitativni dejavnosti. Bili smo kar dejavni, saj smo reševali probleme in koordinirali delo na enajstih sestankih. Najprej je bilo potrebno urediti in opremiti prostor, namenjen tej dejavnosti, tako da je primeren za shrambo ter razdeljevanje hrane in oblačil, ki se vrši vsako drugo in četrto sredo v popoldanskem času. Nekaj prosilcev pomoči smo obiskali tudi na domu, da bi se seznanili z dejanskimi potrebami. Na dan sv. Štefana in na velikonočni ponedeljek smo oskrbovancem doma za starejše na Koleziji pomagali k udeležbi sv. maše. Sodelovali smo tudi pri pripravi kosila za brezdomce in invalide na veliki četrtek v trnovskem župnišču. Na nedeljo služenja smo člani karitativne skupine skupno s s. Terezo pomagali pri prevozih v cerkev, sodelovali pri bogoslužju in organizirali zakusko za starejše in invalidne v naši župniji. Tudi pri kosilu za ljubljanske klošarje na god sv. Vincencija je sodelovala karitativna skupina. Finančno smo omogočili letovanje v Portorožu eni družini in eni šolarki. Kar pri nekaterih od teh akcij so pomagali še drugi prostovoljci, predvsem pa prostovoljke. Njim in sodelavcem komisije za karitativno dejavnost naj dobri Bog obilo povrne.

Pri karitativnem delu v naši župniji potrebujemo nove prostovoljce. Pridružite se nam, poživite naše delo z novimi idejami, opozorite nas na vse, ki potrebujejo kakršno koli pomoč in nas po svojih močeh finančno podprite. Jezusove besede »Karkoli ste storili enemu teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili« naj nas vzpodbujajo, da bomo pripravljeni pomagati ljudem v stiski. Ko se bomo poslavljali s tega sveta, bomo s seboj odnesli samo svoja dobra dela, vse drugo bo ostalo tukaj. Udejstovanje pri karitativnem delu je vsekakor priložnost, da si jih naberemo čim več.
M. Marolt-Gomišček

 

Teden Karitas 2018  Teden Karitas 2018  Teden Karitas 2018 
Teden Karitas 2018  Teden Karitas 2018  Teden Karitas 2018 

Karitas - kontakti

e-pošta:

Spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.