Mt 22,34-40

Na Jezusa so voditelji ljudstva zelo pritiskali. Postavljali so mu kočljiva vprašanja in ga s tem želeli spraviti v zadrego in z njim napraviti konflikt. Jezus je vse dobro vedel. On pozna človeka. Ta evangelij je zopet dokaz, kako zna Jezus rešiti tudi najtežja vprašanja in pri tem ne dovoli, da bi ga spravili s tira.

Učitelj postave tudi ni imel najboljšega namena. Jezus ga je z odgovorom osramotil. Citiral mu je judovsko veroizpoved, ki jo je znal vsak Jud na pamet. Toda pozorni moramo biti, v čem je Jezusova novost? Novost je v srednjem stavku: »Druga pa je njej enaka.« Zapoved ljubezni do Boga in do bližnjega med seboj nista zamenljivi. Ljubiti bližnjega še ne pomeni ljubiti Boga in obratno.

Besede: »Ljubiti kakor samega sebe« pomenijo, da je bližnjega treba ljubiti scela, to je z vsem srcem. V tem ni treba videti priporočila, da najprej ljubimo sebe, da bom potem lahko ljubil bližnjega. 

Zgled: ko pride berač ali klošar na naša vrata ali nas ustavi na ulici, se lahko vprašamo: »Kaj če bi moral biti to jaz in prositi njega za pomoč, kako bi se počutil, kaj bi si želel?« Ta del zapovedi nas postavlja pred ogledalo, pred katerim ne moremo lagati. Gospod nam je dal nezmotljivo merilo, ali ljubimo svojega bližnjega ali ne. Tudi sovražnika. Kako bi se življenje spremenilo, če bi upoštevali zlato pravilo: »Kar želiš, da drugi storijo tebi, glej, da tudi ti storiš njim.« Pristno vino mora biti iztisnjeno iz grozdja. Če ni, je ponarejeno. Ljubezen nas mora vedno vsaj malo udariti »po žepu«, če ne sebe varamo. Ljubezen mora priti iz srca. 

Ne smemo pa pozabiti tudi na nevarnost, da človek lahko tudi brez ljubezni izkazuje ljubezen, če se odzove iz zadrege, iz strahu pred slabo vestjo, ne pa iz globine ljubezni v srcu. Ljudje pogosto kalkuliramo ali taktiziramo za mnoge reči. »Ali se splača.« »Kaj bodo rekli drugi?«

Jezus nam bo nekoč povedal: »Kar ste storili kateremu izmed mojih najmanjših bratov, ste storili meni.« 

Spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.