Procesija za praznik sv. Rešnjega telesa in krvi

Praznik svetega rešnjega telesa, nima stalnega datuma, in se tradicionalno praznuje drugi četrtek po binkoštih oz. na prvi četrtek po nedelji Svete Trojice. Na ta dan obhajamo Jezusovo navzočnost v zakramentu sv. Rešnjega telesa in krvi - evharistije, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih.

 Bistvo praznika je čaščenje posvečene hostije. Izraz evharistija prihaja iz grškega glagola eucharistein, ki pomeni zahvaljevati se. Evharistija je primarni zakrament predvsem zato, ker je pri drugih zakamentih prisotno deleženje pri neki Kristusovi kreposti, pri evharistiji pa je vsebovon Kristus sam, učlovečena Beseda, glavni avtor zakramentov. Sama v sebi je evharistija najprej zakrament Božje ljubezni do ljudi, kot jo označuje tridentinski koncil. Nato je zakrament edinosti Cerkve, saj se z evharistijo izrazi in hkrati uresničuje edinost Božjega ljudstva. Po krščanskem verovanju se hostija in vino pri evharističnem obredu spremenita v Jezusovo telo in kri - tako, da materialno ostaneta kruh in vino, v substancialnem pomenu pa postaneta Jezusovo telo in kri. Posvečena hostija zato pomeni realno Jezusovo navzočnost in zato kristjanom predstavlja Najsvetejše.

CiborijPosvečene hostije se hranijo v ciborijih, eno hostijo pa v običajno umetniško izdelani monštranci. Monštranca je sveta posoda, umetniško izdelana, s podstavkom in stekleno odprtino, v katero se postavi sveta hostija v javno češčenje. Namen Hranjenja posvečenih hostij je dejstvo Jezusove trajne navzočnosti v zakramentalni obliki kot tudi možnost za češčenje. Duhovniki monštranco izpostavljajo v češčenje za posebne priložnosti, ob veliki noči in prazniku sv. Rešnjega telesa in krvi pa so v navadi tudi procesije. Pri nas je ta dan tudi celodnevno čaščenje, po večerni sveti maši pa bo procesija. Prvoobhajanci so povabljeni k sodelovanju, tako da bodo oblečeni v bela oblačila in bodo posipali cvetje.

Spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.