Koledar dogodkov


 

Marijino vnebovzetje - Veliki Šmaren

Prazniki
Marijino_Vnebovzetje-veliki_smaren
Datum: 15 Avgust 2020 08:00

Prizorišče: Župnijska cerkev

Med Marijinimi cerkvami jih je pri nas največ, okoli 85, posvečenih Marijinemu vnebovzetju, ki ga praznujemo 15. avgusta.

Marijino vnebovzetje, tudi znan kot “veliki šmaren” ali “velika maša”, je najstarejši Marijin praznik, saj so že v 5. stoletju v Jeruzalemu na ta dan obhajali spomin dneva, ko je Marija zaspala, v 6. stoletju pa se je praznovanje razširilo po vsem Vzhodu.

V Rimu so ta praznik uvedli v 7. stoletju, in sicer z imenom Marijino rojstvo za nebesa, kot praznik vnebovzetja blažene Device Marije pa ta dan poznamo od 8. stoletja naprej, kljub temu da je papež Pij XII. šele  leta 1950 slovesno razglasil versko resnico, da je bila Marija “po končanem teku svojega zemeljskega življenja s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo”.

Marijino vnebovzetje praznujejo tudi v pravoslavnih cerkvah, saj verjamejo, da je bilo Marijino telo po smrti čudežno preneseno v nebesa. Tako 15. avgusta praznujejo ta praznik, ki se v srbski pravoslavni cerkvi imenuje Velika gospojina, v številnih drugih pravoslavnih cerkvah, na primer v ruski, pa ga poznajo kot Marijino zaspanje.

V tistih pravoslavnih cerkvah, kjer še uporabljajo julijanski koledar, se ta praznik praznuje “njihovega” 15 avgusta, torej po našem štetju šele 28. avgusta.

 

 

Vsi datumi


  • 15 Avgust 2020 08:00

Poganja iCagenda

Spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.